Beef & Guinness Pie

Inmiddels weten jullie al wel dat ik dol ben op pie’s, stoofschotels, taarten en andere goedvullende maaltijden! Vandaag dus maar weer een recept voor zo’n gerecht; Beef & Guinness Pie.  Ik maak dit te pas en te onpas, het maakt mij niet uit of het de hele dag regent of tropisch warm is.  Toch is het extra lekker als je de hele dag bezig bent geweest in de buitenlucht; roeien, wandelen,  schilderwerk aan je huis, haardhout hakken, noem het maar op….

Ik heb dit gerecht voor het eerst gegeten in een pub in Dublin, een gelukzalig moment was dat. Bij terugkomst heb ik op internet gezocht naar het recept en kwam uit bij een recept van Jamie Oliver. Dat gebruik ik tegenwoordig als basis, maar je kan er natuurlijk creatief mee om gaan. Heb je geen rode uien, maar wel bosuien? Maakt niet uit, kan gewoon! Zolang je die Beef en Guinness er maar in laat!

Wat heb je nodig?

  • Braadpan
  • Sudderplaatje
  • Ovenschaal of kleine ovenbestendige bakjes
  • Oven

Ingrediënten

  • 3 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 wortelen of een winterpeen
  • 2 selderijstengels
  • 4 grote champignons
  • 1 kg rundvlees
  • verse rozemarijn
  • peper en zout uit de molen
  • Cheddar kaas
  • een ei
  • een blik Guinness
  • pakje bladerdeeg

Bereiding

Snij de uien in kleine stukjes en fruit deze in de braadpan. Voeg vervolgens de knoflook, de wortelen, de selderij en de champignons toe (allemaal in stukjes gesneden) en bak een aantal minuten op hoog vuur aan.  Snij het rundvlees in blokjes en voeg dit toe, samen met de rozemarijn en peper en zout.

Beef & Guinness

Bak het vlees een aantal minuten mee en blus dan af met de Guinness. Zorg dat het vlees en de groenten goed onder staan, voeg eventueel extra water toe. Ik zet de pan dan met deksel altijd op laag vuur op een sudderplaatje, maar in de oven kan ook. Laat het ca. 2/3 uur pruttelen en roer zo nu en dan door de pan. Het moet een dikke massa worden. Is het na 2 uur nog steeds erg waterig, zet dan op een iets hoger vuur om in te koken.

Stoofpot

 

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Nu kan je er voor kiezen om 1-persoons porties te maken, zoals ik heb gedaan op de foto, of om een grote ovenschaal klaar te maken. (dat laatste is aan te raden wanneer je een gezinslid hebt met een ongelooflijk grote eetlust, bijvoorbeeld een puberzoon die 2 maal meer eet dan zijn beide ouders bij elkaar). Vet de ovenschaal in en bedek de bodem met het bladerdeeg. Bedek de bodem met Cheddar. Het lekkerste is natuurlijk goede Cheddar van de kaasboer, maar dat kan je niet overal even makkelijk krijgen. Ik gebruik dus ook wel vaak de kleine vierkante plakjes Cheddar, die met 10 in een pakje te verkrijgen zijn.

Cheddar

Vul de ovenschaal voor de helft met de stoofpot en bedek weer met een aantal plakjes Cheddar. Vul nu de ovenschaal verder met de stoofpot en eindig weer met een laagje Cheddar kaas. Nu kan je de bovenkant ook bedekken met bladerdeeg. Ik rol dit altijd iets dunner uit, anders heb je zo’n heftige korst. Naar smaak kan je de bovenkant nog versieren met eventuele restjes bladerdeeg in de vorm van hartjes, sterren of wat je ook maar bedenkt. Dit is puur cosmetisch en doet niets met de smaak :) Bestrijk vervolgens de bovenkant met ei.

foto 4

 

Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven voor 20 minuten. Laat vervolgens iets afkoelen voordat je het opdient (heb ik inmiddels geleerd nadat mijn tafelgenoot zijn gehemelte had verbrand… , sorry!) Lekker met patatjes, aardappelkroketjes of aardappelpuree. Kan geserveerd worden met groenten, maar hoeft niet. Doen ze in Ierland ook  niet.

foto 5

1 Reactie Beef & Guinness Pie

  1. Peter van Bruggen

    Heerlijk, ga ik maken!

    Maarrr…zou het ook mogen met Tripel?
    En die puberzoon, die meer eet dan zijn beide ouders…leuk dat je Milan er ook in verwerkt hebt (in je verhaal, that is, niet in de Pie natuurlijk!)

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>