West Highland Way – rustdag en dag 5

Om de een of andere reden leek het mij een goede reden om 3 nachten te blijven slapen in Tyndrum. Misschien omdat er 2 stations zijn, dacht ik dat dit een dorp van formaat was. Niets was minder waar; er is hier niets, maar dan ook niets te beleven! Behalve dan de Green Welly Shop, een soort van troosteloos overkapt winkelcentrumpje vol prullaria (maar met waarschijnlijk een dijk van een markerteer, want de megaparkeerplaats stond altijd vol met bussen vol met nietsvermoedende toeristen uit alle windstreken). In ieder geval niets voor ons en we waren nu blij met dat overschot aan treinstations, want dat betekende dat we in ieder geval weg konden komen!

trein
Op onze rustdag vertrokken we met het treintje naar Oban; van origine een vissersdorpje, maar nu een van de toeristentrekpleisters aan de westkust van Schotland en tevens de haven voor vertrek naar een van de Hebriden eilanden. De treinreis was fantastisch, wat een super mooie uitzichten!
in de trein
In Oban zijn we na een kop koffie eerst maar eens de Whisky distilleerderij gaan bekijken. Wist je trouwens dat je aan de spelling de herkomst kan afleiden? Whisky voor Schotse Single Malt, Whiskey voor alles wat uit Ierland en Amerika komt (niet geleerd in Schotland, maar van mijn Russische collega alias whisky liefhebber). De distilleerderij is klein maar fijn, maar de whisky is groots! We konden na afloop whisky met korting kopen, maar met de tocht die we nog te gaan hadden in gedachten besloten we hier maar vanaf te zien… Het was lekker weer in Oban en we konden dus lekker terrashangen en het uitzicht bekijken vanuit Mc Caig’s tower (een replica van het collosseum).
uitzicht over oban
Na wat inkopen te hebben gedaan (pleisters, repen en sapjes) en een vroeg diner, was het al weer half 6 en tijd om de trein naar huis te nemen. In de cottage aangekomen speelden we nog wat potjes Schotten Totten (tot mijn ergernis won Milan alle potjes; irritant!) en keken we naar de Britse dit was het nieuws op de BBC. Daarna tijd om te gaan snurken…
schotten totten
De volgende dag, dag 5, stond er een korte wandeling op het programma. Omdat de hotels in de volgende dorpen allemaal volgeboekt waren vanwege een bruiloft, besloten we tot Bridge of Orchy te lopen (12 km) en vervolgens weer met de trein terug te gaan naar Tyndrum. Het was flink koud, er was weer een vers laagje poedersneeuw op de bergen neergevallen, en we hadden onze handschoenen en sjaal hard nodig!
poedersneeuw op de bergen
We volgen weer een oude ‘military road’, een semi-verharde weg, en het loopt dan ook goed door. Halverwege komen we een stel opgewonden mannen met fototoestellen tegen, er komt zo een stoomlocomotief aan (ook gebruikt als de Zweinstein Express in Harry Potter) en deze moet gefotografeerd worden zodra deze over de spoorbrug komt! Wij lopen door met de spoorlijn aan onze rechterhand hoog tegen de berg en ja hoor, even later komt daar inderdaad een locomotief aan. Toch wel erg leuk!
zweinstein express
Tegen twaalven is de temperatuur toch eindelijk iets gestegen en we rusten even aan de rand van een beekje. Vogels zijn hier druk met eten verzamelen en vliegen af en aan.
even rust

Na een paar kilometer lopen komen we al aan in Bridge of Orchy, dat gaat wel snel zonder zware rugzak en over verharde paden! Met de trein gaan we terug naar Tyndrum. Daar is nu dan toch iets te beleven; the Highland Fling Race, een hardloopwedstrijd voor compleet gek geworden mensen. Het parcours loopt over de West Highland Way van Milngavie naar Tyndrum (inderdaad, dat stuk waar wij 4 dagen over hebben gedaan!). De snelste tijd is 7 uur bij de mannen en 9 uur bij de vrouwen. Ik kan alleen maar zeggen; respect, dat doe ik ze niet na (en dat wil ik ook niet)!

Lees hier dag 6 van Bridge of Orchy naar Kings House.

1 Reactie West Highland Way – rustdag en dag 5

  1. Pingback: West Highland Way - dag 4 - Volgens Maartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *