West Highland Way – dag 1

Samen met Milan, mijn vriend, heb ik afgelopen maand de West Highland Way gelopen. Deze route loopt van Milngavie (Glasgow) naar Fort William en is ongeveer 150 km lang. We hebben gekozen om de route in april te lopen om de midges (irritante mini-muggen die je met duizenden tegelijk komen verorberen) te vermijden. April en mei schijnen daarnaast ook de droogste maanden te zijn in west-Schotland. Omdat er in de 2e week van mei een groot (jaarlijks) motorcross evenement werd gehouden, besloten wij om de laatste twee weken van april te gaan.


Glasgow centraal station
Om ook nog een beetje een relaxed vakantiegevoel te creëren, had ik de route opgesplitst in 8 delen van tussen de 15 km en 25 km per dag en tussendoor een rustdag. De eerste route liep van Milngavie naar Drymen,  ongeveer 19 km. Om bij het beginpunt te komen moesten we met de trein vanuit Glasgow naar Milngavie (spreek uit Mul guy; handig voor als je een treinkaartje wil kopen :) ), een ritje van een half uurtje.
beginpunt
Eenmaal in Milngavie aangekomen liepen we naar het beginpunt. De route hierheen is makkelijk te vinden, want het staat met borden aangegeven. Het startpunt is een obelisk en een grote poort met daarop West Highland Way. In de eerste 10 meter werden we al meteen aangesproken door een stel mannen met een busje; een vervoerservice voor bagage :) Wij hadden onze eigen spulletjes bij ons in onze rugzakken, maar het is dus ook makkelijk om vervoer te regelen en alleen met een klein rugzakje te lopen. Maar goed, wij voelden ons jong en stoer en gingen dus gewoon verder met onze rugzak!
Mugdock wood
Vanaf de obelisk loop je via een soort van stadsparkje zo het bos in, het is hier al meteen heel mooi en groen. Vanuit het Mugdock wood kom je uiteindelijk in een iets meer open gebied, met weilanden en uiteraard schapen. Het duurt dan ook niet lang voordat je je eerste loch kan spotten, het Craigallian loch. De route voorloopt redelijk gemakkelijk; de eerste dag is vlak en een mooi stuk om in te lopen. Wel is het nog behoorlijk fris en we zijn daarom blij met onze handschoenen!
Craigallian loch
Nog een stukje verderop kom je bij de Beech Tree Inn, een oud station omgebouwd tot eetgelegenheid. Toevallig was het net lunchtijd, komt dat goed uit! Het is niet de meest gezellig Inn die je kan bedenken en wij moesten onze rugzakken ook nog buiten laten staan…. (niet de Schotse gastvrijheid die je verwacht) Maar goed, de koffie was heet een het eten was vet en dat is alles wat je nodig hebt om zo’n moment.

De route loopt vervolgens verder over een ‘dismanteld railway’ een makkelijk stukje om te lopen en wederom door de weilanden Vervolgens kom je langs Gartness en neem je de brug over Endrick Water. Nu moeten we toch een heel klein beetje omhoog (maar te overzien hoor!) We komen langs een nette, kleine camping, waar in dit jaargetijde nog niemand te zien is. Na een paar kilometer komen we bij de weg naar Drymen waar we de eerste avond slapen. Drymen ligt net iets van de route af, maar het is de beste plaats voor een overnachtingsplek en een diner.
de weg naar drymen
We slapen die avond in Hawthorns b&b, een prima kamer met internet en tv. Onze welverdiende biertje halen we op in de the Clachan, een heel oude pub met zelfs tartan vloerbedekking op het toilet.
the clachan
Het wordt onze eerste kennismaking met Belhaven Best; een goede amberkleurige ale met het heerlijke schuim zoals Guinness dat ook heeft! We hebben hier ook avondeten gehad en dat was beter dan we hadden verwacht van een pub!
belhaven
Klik hier voor het vervolg met dag 2 van Drymen naar Rowardennan.

 

4 Reacties West Highland Way – dag 1

 1. Wouter Gerritsen

  Toch maar eens naar Schotland :). Ken je ook leuke routes in het Zwarte Woud?

  Reply
 2. Rianne

  Ik zie al een ‘foutje’ in de eerste zin.
  “…Milan mijn vriend…”
  😉

  Ziet er allemaal heel mooi uit! (Vooral de foto’s van de tweede dag.)

  Laat het Ron niet horen… maar misschien ben ik toch wel bereid om handschoenen i.p.v. een bikini aan te trekken op mijn ‘zomervakantie’.

  Reply
  1. Maartje

   Haha, een lang weekend kan ook mooi zijn. Dan hoef je niet je hele zomervakantie op te geven :) Trouwens met de auto kan je daar ook mooi rond toeren!

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *