Lekker naar buiten

Ik ben opgegroeid naast het bos. Voor mij was het vanzelfsprekend dat dat bos daar was om lekker te gaan wandelen of fietsen of om gewoon te luisteren naar het geruis van de blaadjes. Toen ik (na wat omzwervingen door Nederland) in Zwolle kwam wonen was ik dat bos ineens kwijt. In die tijd hadden wij ook geen auto en deden we dus alles op de fiets (inclusief het vervoeren van bouwmaterialen voor ons nieuwe huis). Afijn  op die fiets ging ik op zoek naar een plek waar meer dan 10 bomen bij elkaar stonden.

 • Langs het Zwarte water, over de dijk naar Hasselt. Geen bos.
 • Over de IJsselbrug, door het vlakke land naar Kampen. Nee, niets.
 • Met de vecht mee richting Dalfsen. Noppes.
 • Nogmaals over de IJssel, met het pontje naar Hattem. Weer geen bos.

De IJssel

Nu (nu ik langer in Zwolle woon en ook een auto heb), weet ik dat als ik iets verder door was gefietst bij Hattem, dat daar dan een heel groot bos ligt en ook op andere plekken rondom Zwolle heb ik inmiddels bos ontdekt. Overigens ben ik de uiterwaarden, vennen, meren en polders (het land van de braamsluiper, rietgorszanger en kwartelkoning) inmiddels ook erg gaan waarderen! (dat klinkt alleen al fantastisch toch?)   Blijkbaar weten mensen vaker niet waar ze naar “buiten” kunnen en heeft Staatsbosbeheer daarom de “naar buiten” app gemaakt (voor Iphone en Android).

Naar buiten app

Het is een simpele app, waarin je kunt aangegeven vanuit welke locatie je wilt zoeken en hoe lang je maximaal wilt reizen.

De Naar Buiten app

Je krijgt dan een handig overzichtje van natuurgebieden in die omtrek. Bij elk natuurgebied staat een omschrijving en ook kan je foto’s bekijken die andere bezoekers hebben gemaakt. Je kan een natuurgebied toevoegen aan je favorieten, kijken waar het natuurgebied op de kaart ligt en je kan via een link meer informatie bekijken op de website van Staatsbosbeheer.

Overzichtje

Ik ben benieuwd of je ook een nieuw natuurgebied hebt ontdekt, laat het me weten in de reacties!

Update

Vandaag heb ik meteen even uitgeprobeerd of de app goed werkt en heb daarom een natuurgebied in de buurt bezocht, namelijk Polder Mastenbroek. Echt ver wandelen kan je hier niet, maar je kan er wel vanuit een gluurhut lekker naar de vogels kijken!

 

De gluurhut

Lekker een frisse neus halen

2 Reacties Lekker naar buiten

 1. Peter

  Een tip: download de app Wandelen van Natuurmonumenten. Zij hebben ook rond Zwolle een paar wandelingen. Vaak zijn de routes nog niet GPS-matig in kaart gebracht, maar als je zo’n wandeling gaat doen met je iPhone en hem upload naar hen dan krijg je gratis de code voor een andere provincie toegestuurd.
  Je ziet, ik ben al helemaal ingevoerd in het wandelwezen! :-)

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *