Paasmuziek

Ik vind dat bij het Paasontbijt wel klassieke muziek hoort. Eigenlijk vind ik dat dat wel bij elke zondagochtend hoort, of misschien zelfs wel bij elk ontbijt, maar soms zet Milan zijn veto in.  Aangezien Pasen een speciale gelegenheid is, mag er ook ‘speciale’ klassieke muziek gedraaid worden.

Bij muziek voor Pasen denkt iedereen al snel aan de Matthäus Passion van Johan Sebastian Bach. Dit oratorium gaat over de lijdensweg van Jezus en wordt in de weken voor Pasen op heel veel plekken uitgevoerd. Het is nogal een zit, want het stuk wordt zonder pauzes uitgevoerd en duurt iets van 3 uur! (En meestal ook nog in een kerk op van die houten bankjes zodat je na afloop helemaal niet meer weet hoe je moet lopen) Hoewel er niets boven een live uitvoering gaat en ik de muziek van Bach echt wel heel mooi vind, kan ik me dus voorstellen dat mensen in dit geval voor een cd of dvd gaan. Voor iedereen die dat nog te lang vind; dit is mijn favoriete deel:

Gelukkig is er nog meer mooie muziek voor Pasen en ik heb daarom een selectie gemaakt waar je de paasbrunch wel mee doorkomt. De muziek is wellicht wat minder geschikt voor mensen die al droevig worden van Vader Jacob, want het is natuurlijk een niet al te vrolijk onderwerp. Voor alle anderen staat hieronder een lijst met mooie klassieke muziek en een aantal volksliedjes over Pasen.

Ik ben dol op reacties, dus laat me weten wat je van deze muziek vond! Of misschien ken jij nog andere mooie Paasmuziek die het vermelden waard is?

6 Reacties Paasmuziek

  1. Maartje

   Leuk om te horen dat je het een mooie lijst vind! Ik had jouw uitvoering ook op mijn oorspronkelijke lijst staan, maar om puur praktische redenen vervangen door de huidige versie. De naam van de componist stond namelijk nergens in de beschrijving…. Maar inderdaad een mooie versie!

   Reply
 1. Wouter

  De uitvoering van de Matthäus passion in het Concertgebouw door de Nederlandse Bachvereniging was bijzonder mooi. Volgende keer mogen de mensen tijdens ‘Wenn ich einmal soll scheiden’ de bladzijde niet meer omslaan van het tekstboekje 😉

  Reply
  1. Maartje

   Haha, herkenbaar. Bij ons in het orkest zijn er ook altijd wel een aantal mensen die de ‘ generale pauze’ in een muziekstuk of dat ene moment dat de solist een heel gevoelig pianissimo stukje speelt als een mooie gelegenheid zien om de bladzijde om te slaan. :) Uit den boze natuurlijk!

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *